Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви конкурс за трима представители на

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви конкурс за трима представители на
Коментари Харесай

МРРБ обяви конкурс за нови директори на Автомагистрали

Министерството на районното развиване и благоустройството обяви конкурс за трима представители на страната в Съвета на шефовете на „ Автомагистрали “ ЕАД.

Членовете на Съвета на шефовете на сдружението са петима, като другите двама се оферират от Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Кандидатите ще би трябвало да показват концепциите си за петгодишен интервал на ръководство на „ Автомагистрали “ ЕАД. Документи за присъединяване се подават до 17 февруари 2022 година

Настоящото управление на „ Автомагистрали “ ЕАД остава на позициите си до провеждането на състезанието.

Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов разпореди през днешния ден и одит на държавното сдружение. Той ще се извърши от дирекция „ Вътрешен одит “ в Министерство на регионалното развитие и обгръща интервала от сключването на първите инхаус контракти през 2018 година до края на 2021 година, оповестиха от министерството.

Одиторите на министерството ще създадат разбор и оценка на финансовото ръководство на „ Автомагистрали “ ЕАД и ще ревизират осъществяването на подписаните контракти посредством по този начин нареченото вътрешно възлагане. Целта е да се откри законосъобразността на управническите решения в сдружението, свързани с разходването на средства и осъществяването на подписаните инхаус контракти.

Държавното сдружение " Автомастрали " попадна в центъра на стихия около свадите с така наречен ин-хаус възлагане. Според данни на Министерството на финансите в интервала от началото на 2019-та до април 2021 година, т.е. в мандата на кабинета " Борисов 3 ", договорите, подписани без социална поръчка, посредством така наречен „ ин хаус “ възлагане са в размер на над 8 млрд. лева без Данък добавена стойност.

Отделно се разбра, че държавата е похарчила почти 4 милиарда лева. по публични поръчки, в които е имало единствено един участник за интервала 2019 - април 2021 година.

Според данните, изнесени от Асен Василев, частните компании, получили най-големи средства посредством превъзлагане на действия, са " Автомагистрали Хемус " АД, " ГБС-Инфраструктурно Строителство " АД,  " Хидрострой " АД и " Грома Холд " ЕООД. Тези компании са получили контракти за общо 2.3 милиарда лв.. Договорите са сключени с държавното сдружение " Автомагистрали " за строителството на автомагистрала " Хемус ".

Строителният министър Гроздан Караджов съобщи в неделя, че няма по какъв начин на този стадий актуалното ръководство да спре да заплаща по ин-хаус контракти, подписани от предходното.

" Докато не се прогласят от съда тези контракти, ние сме задължени да си плащаме всичко, което е действително осъществено и актувано. Иначе ще бъдем ние неизправната страна и ще платим още 15% наказателна клауза. Плащаме, тъй като ГЕРБ са ги подписали тези контракти. Това е толкоз просто и разумно. Тук няма нищо сензационно. Това е пиратка, която се хвърли в Народното събрание и звучи и наподобява атрактивно, само че в нея няма никакво наличие ", разяснява Гроздан Караджов.

Междувременно неправителствената организация " Институт за пътна сигурност " сезира вътрешния министър Бойко Рашков за заплащания от “Автомагистрали ” ЕАД към голям брой строителни компании във връзка със градежа на автомагистрала „ Хемус “. Според ИПБ заплащанията са на стойност 37 596 150 лева и са осъществени в последните работни дни на 2021 година, което е добре позната процедура при предходното ръководство на пътищата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР